Happy New Year….1430H

“Allah Maha Besar. Ya Allah! Tampakkan bulan tanggal satu itu ke-pada kami dengan membawa keaman-an dan keimanan, keselamatan dan Islam serta mendapat taufik untuk menjalankan apa yang Engkau senang dan rela. Tuhan kami dan Tuhanmu (wahai bulan sabit) adalah Allah.”

HR. At-Tirmidzi 5/504, Ad-Darimi dengan lafazh hadits yang sama 1/336 dan lihat Shahihut Tirmidzi 3/157.

-salah satu hadith di dalam Hisnul Muslim-

p/s: Doa dan hadith ini adalah doa yang dianjurkan oleh nabi untuk setiap awal bulan dan tidak dikhususkan untuk bulan muharram sahaja.

Wallahu’alam

copied from Dr.Radzi’s Weblog

Advertisements

today list…

salam,

Another day of my boring holiday. But today i decide to make a list. Dr. Didi(betul kan nama dia dr. Didi?) yang ajar PHOP yang ajar benda ni masa topic planning. List 10 things yang akan dibuat pada hari ini (although i only make 8.hehe~). I make this list after solat subuh..

1. jogging keliling UNPAD.[done]

2. maen DotA. [done]

3. tengok tv. [done]

4. maen psp. [done]

5. study for next system [not done yet, still got time before today end. hehe~]

6. finish Keri novel, 1511H by Faisal Tehrani. Been borrowing this book like forever. Last time i stop at chap2 so i think better start back from the beginning [not done yet, maybe i read before sleep]

7. kemas bilik [half way done, just need to sweep the floor. I’ll do it first things tomorrow]

8. tulis blog [in the process]

Pergi tengok wayang dekat jatos tadi. Takdak dalam list pon. Housemate no.1 yang tiba2 ajak petang tadi. Cerita Astrix at the Olimpic Game. Best la jugak. Boleh bagi 4 bintang. Lawak gila nak mati.

p/s- borrowing housemate no.2 laptop while he is borrowing mine to play DotA.

p/ss-no 2,3,4 should not be in the list because i’ll do it anyway but who care. Dr. Didi is not gonna check this list.

p/sss-

simple life is the most happy life???

salam,

Dah lama tak update blog ni (rasa macam deja vu plak.hehe~). A lot of things happen last month. Nak update dalam blog ni tapi laptop pulak ada masalah. Sebelum ni masalah internet. Dah selesai dah pon. Pastu laptop pulak buat masalah. Modem dia rosak kena sambar kilat/petir. Sedey sangat. Kalau ada ribut petir sila shut down laptop anda untuk mengelakkan dari tersambar kilat/petir. Tak percaya tengok Mythbuster. Entry ni saya tulih pakai laptop housemate no. 1. Laptop dia pon kena jugak tapi modem dia tak rosak. Speaker dia ja. Laptop housemate no.2 pon rosak speaker ja.

Exam dah habis. Cuti pon dah start. Tapi takdak plan apa2 pon lagi untuk cuti ni. Harini housemate no.1 pergi bandung, hausemate no.2 ada kelas, so saya sorang2 je kat rumah. Plan hari ni tengok tv, maen DotA, maen psp, study for next system.