The Alchemist vs Fullmetal Alchemist

Salam,
Photobucket
Aku baru habis baca buku The Alchemist karya Paulo Coelho beberapa hari yang lalu. Aku pinjam dari nnz. Tersangat lah banyaknya nilai2 murni dalam buku ni. Mungkin tak salah kalau aku kata dalam setiap  mukasurat ada nilai2 murni. Oke, mungkin tiap2 2 mukasurat. Tapi tentang apakah buku ini sebenarnya. Nnz tak paham walaupun dia mengaku kononnya dia dah baca sampai habis.

Ada lagi 1 ada cerita tentang alchemist. Fullmetal Alchemist. Sekarang ada cerita Fullmetal Alchemist Brotherhood yang baru dekat channel Animax. They remake the series. More similar to the manga version. Ada la sikit2 perubahan. Tapi tak mengganggu jalan cerita dari manga sangat. Cerita ni pun banyak nilai2 murni. 

Tema dalam buku The Alchemist adalah tentang perjalanan Santiago seorang pengembala kambing untuk mencari harta karun. Tak, itu bukan tema, tapi plot mungkin. Tema buku ini adalah tentang mengejar atau mencapai tujuan hidup atau perkataan yang digunakan oleh translator: personal legend. 

Tema dalam cerita Fullmetal Alchemist pula adalah tentang kasih sayang diantara dua bersaudara. Dan juga mungkin diantara anak dan ibunya atau mungkin diantara kawan2 mereka. Aku rasa. Aku tak pasti. Mungkin temanya adalah tentang mengejar atau mencapai personal legend juga.

Tapi yang menarik mengenai kedua-dua cerita ini adalah konsep alchemist yang digunakan. Tentang semua benda di dunia adalah berhubungan diantara satu sama yang lain.

Seperti perbualan diantara padang pasir dengan si pengembala kambing ketika padang pasir bertanyakan tentang cinta. Pengembala kambing menjawab. 

          “Yes, that’s what love is. It’s what makes the game become the falcon, the falcon become the man, and men, in his turn, the desert. It’s what turns lead into gold, and makes the gold return to the earth.”

Atau seperti perbualan Edward dan Alphonse.

          “A flow of life…To large to be seen by eyes, although I’m not sure if that refers to the wold or t the universe… Al, You and I are both small parts of that flow of life. We are a part of it.The entire universe is form from all of the part coming together. We are all living according to countless universal rules. Destroying and rebuilding objects according to those ‘rules’, is what we call alchemy”

Hmm~ Ada lagi satu. Bila Izumi Curtis tanya “What does ‘one is all,all is one’ mean?”

Ed dan Al jawab “”All’ is the world, ‘one’ is me”

Maybe these simple words are what written on the surface of emerald.

Tak paham??

Dapatkan buku The Alchemist di kedai2 buku yang berhampiran dan baca sendiri. Untuk Fullmetal Alchemist boleh baca free dekat OneManga.

p/s-harap2 nnz boleh paham. 🙂

Advertisements

4 Responses

  1. i love the alchemist too!

  2. gilaa laa hgpa nie!byk bbnoor masenyea nak mbace novel sgala!huhue~

  3. Yah:try baca fullmetal alchemist plak. sure u’ll love it too

    hanep: novel tu nipis ja. tak smapai 200 page pun. fullmetal alchemist tebal. tapi tu manga, bukan novel. hoho~

  4. xphm gk.nntlh bc blk.huhu~
    tp paulo coelho mmg best!hehe~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: