Dah last day?

Salam.

Hari ni hari terakhir tahun 2010. hoohmaiiiigooooddd!!!… Macam biasa bila tahun nak habis mesti sibuk2 nak buat introspeksi diri. Tahun ni macam tahun2 sebelumnya mesti azam tahun baru yang buat masa awal tahun tak tercapai. Aku tahu, bukan aku seorang yang macam ni. Orang lain pon sama. Mengaku je la…

Tahun 2010 ni adalah tahun yang paling tak best sekali sepanjang hidup aku. Kalau suatu hari nanti orang nak tulis biografi tentang aku maka tahun 2010 ini bolehlah digelarkan sebagai tahun kedukaan. Mungkin orang yang kaji sejarah pasal aku nanti boleh panggil tahun ni sebagai zaman tahun kegelapan aku (baca:dark age year). Atau orang akaun ekonomi boleh panggil zaman recession.

Tiba2 teringat perbualan dengan orang belajar akaun..

“Recession tu apa?”

“Recession tu kemelesetan ekonomi.”

“Tak, recession in bla bla bla..”

Sorry abang tak ingat maksud recession yang Liya cakap tu. Hmm~ tiba2 sedih balik…

Kembali ke point yang nak cakap. Sepanjang beberapa tahun kegagalan mencapai target azam tahun baru, maka aku dah pun membuat analisis kenapa suatu kegagalan mencapai azam tahun baru itu boleh terjadi. Dan hasil post-mortem menunjukkan bahawa faktor utama adalah MALAS. Jadi persoalannyan, adakah aku perlu membuat azam tahun baru 2011 untuk tidak malas lagi? NO, i don’t think so. Sebab aku takut nanti aku MALAS untuk tidak malas lagi.

Oke. Nanti tahun 2012 tukar je la azam jadi ‘tidak MALAS untuk tidak malas lagi.’ Haha~’

So, nak buat macam mana?

Setelah membuat analisis yang lebih mendalam, akhirnya aku telah menjumpai cara penyelesaian masalah kegagalan mencapai target azam tahun baru yang sangat ‘gampang’ (both translation from malaysia and indonesia can be applied).

annual regrets day

hehe~ My new year’s regolutions: 1. eat a candy bar!!! lol..

p/s- result post-mortem sebenar. I need a reminder. Anyone want to be my reminder. Kalau tak boleh remind setiap saat untuk tidak jadi malas atleast tolong remind kan aku untuk tidak malas lagi daily. Or weakly pon oke. Thanks!

p/s2- link <-second favorite webcomic. 🙂