1.1.11.1Malaysia

Salam,

1_malaysia

Hari ini tahun 2011. Selamat menyambut tahun baru kepada semua.

Semalam dengar Khutbah Jumaat tentang sambutan tahun baru. Tok khatib tu cakap boleh sebenarnya sambut tahun baru masihi ni. Sebab dia kata tahun masihi ni dinisbahkan kepada tahun kelahiran Nabi Isa a.s. Yakni Nabi Isa lahir pada tahun 1 Masihi. Tahun masihi maksudnya selepas Masihi (baca:Nabi Isa a.s) dilahirkan. Dan sebelum Masihi (baca:Nabi Isa a.s) dilahirkan namanya tahun sebelum masihi. Mungkin dia tak pernah baca riwayat2 kajian2 yang mengatakan sebenarnya Nabi Isa dilahirkan sebelum tahun 1 Masihi (tahun 4, 5, 6, atau 7 Sebelum Masihi) Dan ada juga riyawat2 kajian2 yang mengatakan Nabi Isa dilahirkan selepas tahun 1 Masihi (7,8,9,10 Masihi). Tapi tidak mengapalah sebab tahun masihi tu masih ada kena mengena dengan kelahiran Nabi Isa a.s.

Haha~ ayat skema macam bagi khutbah pulak aku rasa. By the way, tok khatib tu cakap bahasa sunda. So tak paham sangat pun setiap point dia.

So kesimpulannya, tak nak sambut, tak payah sambut. Nak sambut, sambut je la. Jangan menyusahkan orang sudah.

p/s- ini bukan post tentang politik. Kepada sesiapa di Selangor yang terbaca post ni sila tutup cepat2. Takut kena tangkap. Hehe~ 🙂

p/s2- dalam Bahasa Inggeris tahun sebelum masihi disebut BC atau Before Christ tapi tahun selepas masihi tak disebut After Christ (AC). Tahun selepas masihi disebut AD (Anno Domini) bahasa latin yang bermaksud ‘Year of our Lord’

p/s3- ni post semalam. Ingat dah publish, rupa2nya ada dalam draft. Jangan dok kata aku pergi sembahyang Jumaat hari Sabtu pulak.

Advertisements

3 Responses

  1. hehehhe.aku tak pasti sama ada aku terlebih prejudis ke apa–tapi aku pernah pergi khutbah jumaat nih–n aku duduk tak jauh daripada tempat khatib duk berkhutbah.pepaham je lah kan khutbah cni mana ada teks formal nak dibaca.so,kebetulan jumaat itu-dia cerita tentang kepentingan bahasa sunda-dan bila sebut benda3 sedemikian-dia pun pandang2 aku..ceitz
    terasa betol gua dan terus bersemangat nak gi belajar sunda kemudian esoknya gi jumpa tok imam tu kecek sunda ngan beliaw!!urgss *tapi sampai arinie pon gua tau punten jerks! nyiahahhha

    **happy new year adi!!***

  2. haha~
    at least tahu la 3 sekawan ni
    punten, mangga’, nuhun..

    survive a new year!!

  3. […] tahun hijrah. Lebih kurang sama dengan khutbah minggu lepas jugak. Aku ada tulis sikit2 dalam entry ni. So kali ni aku tak nak tulis tentang intisari […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: