Siapa Melayu?

Salam,

Pernah suatu hari, housemate tanya pada aku tentang orang melayu. Apa pentaksiran orang melayu? Siapa melayu, siapa bukan melayu? Aku jawab orang melayu ni orang yang tinggal di kepulauan melayu termasuk semenanjung tanah melayu. Orang Filipina pun mengaku melayu. Brunei confirm2 melayu. Kalau orang Indonesia tak nak mengaku melayu nak buat macam mana. Biar je la dekat mereka. Tapi bagi aku mereka tetap melayu.

Lepas tu dia tanya lagi. Kalau yang keturunan Merican tu macam mana? Yang tu kan keturunan mamak, dari India. Tapi mengaku melayu juga.

*speechless sebentar* *still tersenyum* *ah, aku nak tulis blog pasai benda ni!*

Oke. Kita go one by one.

Apa difinisi bangsa?

Bangsa atau race dalam bahasa Ingeris bermaksud 1. a contest of speed, eh salah~ Race bermaksud 1. a group of persons related by common descent or heredity. 2. a pupulation so bla bla bla. Sila check sendiri dekat sini. Maksud yang kedua, bukan yang pertama oke. Dah paham maksud race? Bangsa juga boleh bermaksud nation dalam bahasa Ingeris.

Aku pernah belajar subjek sejarah masa di KUTPM tentang konsep negara bangsa. Ada beberapa teori tapi aku dah tak ingat sangat. Konsep negara bangsa atau nationalism ini menekankan bahawa sesebuah negara hanya boleh terbentuk oleh satu bangsa sahaja. Contohnya England untuk orang English, Scotland untuk orang Scottish, Ireland untuk orang Irish, Germany untuk orang German, dan lain2 lagi.

Konsep ini juga kononnya diperjuangkan oleh parti DAP dengan slogan Malaysian Malaysia. Malaysia untuk orang Malaysia. Mereka mahukan persamaan taraf untuk semua rakyat Malaysia. Social equality kononnya katanya. Aku tak sokong konsep DAP ni. Sebab apa? Mungkin lain kali aku tulis tentang isu ini. Takut lari tajuk pula nanti.

Indonesia juga menggunakan konsep ini semasa memerdekakan negaranya. Indonesia untuk orang Indonesia. Orang Indonesia jangan marah jika aku katakan bangsa Indonesia cuma terbentuk selepas proklamasi 1945. Oke. Aku salah. Karena definisi NKRI itu negara yang terbentuk dari bangsa yang lahir terlebih dahulu. Jadi bangsa Indonesia itu sudah ada sebelum proklamasi 1945. Bangsa Indonesia terbentuk pada 28 Oktober 1928 semasa sumpah pemuda. Benar kan? Jadi jangan marah jika aku kata bangsa Indonesia cuma terbentuk selepas sumpah pemuda. Perkataan Indonesia mungkin wujud sebelum itu lagi tapi bangsa Indonesia baru mengiktiraf diri mereka sebagai sebuah bangsa Indonesia selepas sumpah pemuda.

Jadi bangsa apakah yang tinggal di kepulauan Indonesia sebelum tanggal 28 Oktober 1928?

Jawapan: Bangsa Melayu la. Sebab apa? Sebab sebelum ‘dinamakan’ kepulauan Indonesia nama pulau2 Indonesia ini adalah kepulauan Melayu.

Habis tu, kenapa sekarang nama dia kepulauan Indonesia? Perkataan indo- ialah bermaksud connected/represent/donating to India manakala perkataaan nesia berasal dari perkataan nisos (νησος) bahasa greek yang bermaksud island of. Jadi maksud Indonesia ialah Island of India. Kepulauan India. Hah?! Adakah orang melayu sebenarnya orang India macam golongan uttra-kiasu kata tu??

Tidak. Sebab apa? sebab indo- tu bukan India, tapi cuma connected/represent/ donating to India. Siapa yang letak nama tu? Penjajah Belanda yang letak. Tahukah anda, dulu negara Indonesia ini dikenali dengan nama Nederlandsch-Indie atau Hindia-Belanda dan kepulauan melayu seluruhnya digelar sebagai Indische Archipel atau Indian Archipelago atau Kepulauan Hindia? Maaf, tapi aku bukan berbangsa India/Hindia.

Pada tahun 1850 George Samuel Windsor Earl seorang anthropologist menulis bahawa kepulauan ini tak patut digelar Indian Archipelago atau Kepulauan Hindia sebabnya bukan bangsa India yang tingal disini. Lalu dia mencadangkan nama Indunesia atau Malayunesia dan penduduk kepulauan ini akan menjadi orang Indunesia atau orang Malayunesia. Tapi disebabkan dia tahu bahawa penduduk kepulauan ini sememangnya bangsa melayu yang bertutur dalam bahasa melayu maka dia memilih nama Malayunesia. Tapi sayang, boss kepada Earl, James Richardson Logan bukan seorang anthropologist. Dia orang politik, orang hukum, orang penjajah. Dia lagi suka nama Indunesia sebab secara geografi penjajah, kepulauan ini adalah kepulauan Hindia. Maka digelarlah Indonesia (huruf u diganti dengan huruf o untuk memudahkan penyebutannya).

Nama Indonesisch (pelafalan Belanda untuk ‘Indonesia’) juga diperkenalkan sebagai pengganti Indisch (Hindia) oleh Prof Cornelis van Vollenhoven (1917). Sejalan dengan itu, inlander (pribumi) diganti dengan Indonesiër (orang Indonesia).

Baca lebih lanjut di sini.

Orang Indonesia jangan marah jika aku katakan gelaran Indonesia itu adalah gelaran yang diberikan penjajah terhadap kalian, sama seperti gelaran negro terhadap budak (baca:hamba) bangsa African atau paria terhadap golongan budak (baca:hamba) dari selatan India. Hari ini gelaran negro dan paria tidak patut lagi digunakan kerana tidak ada lagi kasta hamba dalam masyarakat. Setuju? Hari ini juga perkataan Indonesia sudah mempunyai makna politik tersendiri.

Disebabkan Malaysia tidak dijajah Belanda, maka pribumi di Malaysia (Tanah Melayu Sabah dan Serawak ketika itu) tidaklah digelar Indonesiër. Tetapi masih tetap digelar Melayu oleh penjajah British.

Ops! Rasa macam dah lari tajuk. Hmm~ masih ada kaitan.

Jadi siapa Melayu? Stop dekat sini dulu. next time aku tulis lagi. Panjang sangat tak larat baca. 🙂

p/s- sebahagian dari sajak Usman Awang tentang Melayu. Nak baca penuh cari sendiri.

Melayu di tanah Semenanjung luas maknanya:
Jawa itu Melayu,
Bugis itu Melayu
Banjar juga disebut Melayu,
Minangkabau memang Melayu,
Keturunan Acheh adalah Melayu,
Jakun dan Sakai asli Melayu,
Arab dan Pakistani, semua Melayu
Mamak dan Malbari serap ke Melayu
Malah muaalaf bertakrif Melayu

Advertisements

6 Responses

  1. Sedih jugak.. semenjak zaman konfrantasi sampai sekarang ada rakyat Indon tak suka Malaysia. Wal hal dari rumpun yang sama

  2. Menarik..Apa kata Abg Adi kaji pula macam mana wujudnya Melayu Negrito,Melayu dari Yunan dan gerombolan bertahap hijrah dari China ke Tanah Melayu sehingga menerbitkan orang-orang Melayu.

    Nak tahu jugak 🙂

  3. […] Aku nak sambung cerita hari tu. Cerita tentang Melayu. Cerita hari tu boleh baca dekat sini. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: